Astaxanthin zlepšuje svalovou vytrvalost

07.11.2012 15:13

Potravinové doplňky s řasou bohatou na astaxanthin zlepšují svalovou vytrvalost

Cílem této studie bylo zjistit, jaké jsou účinky astaxanthinu na fyzickou výkonnost. Testovali jsme 40 zdravých studentů (mužů) v průběhu 6 měsíců. Polovina účastníků užívala denně 4 miligramy astaxanthinu v kapslích, druhá polovina užívala kapsle bez aktivních složek (placebo). Aby výsledky nebyly zavádějící, informace o obsahu kapslí jsme účastníkům a kontrolorovi testu předali až po ukončení experimentu.

Než začali účastníci užívat potravinové doplňky, zaznamenali jsme základní hodnoty fyzické výkonnosti každého účastníka; šlo o maximální možný počet dřepů. Na konci šestiměsíčního období se průměrný počet dřepů na účastníka zvýšil o 27 (ze 49 na 76) u těch, kteří užívali astaxanthin, a o 9 (ze 46 na 55) u těch, kteří užívali placebo. Nárůst ve skupině, která užívala astaxanthin, byl tedy třikrát vyšší než v té, která užívala placebo.

Mechanizmus, díky němuž má astaxanthin tento biologický výsledek, podle odborných výzkumů funguje na základě ochrany buněčných membrán před oxidačním stresem, který vzniká při silné fyzické zátěži. Výsledky naznačují, že doplňky stravy s astaxanthinem účinně podporují zlepšení svalové vytrvalosti, a tím i sportovní výkonnosti.