K čemu slouží bílkoviny?

13.11.2012 20:47

Bílkoviny jsou při hubnutí nepostradatelnám pomocníkem. Bílkoviny jsou pro výživu člověka naprosto nutné a nenahraditelné. Bez nich by nebyla možná stavba a obnova tkání.

Díky optimálnímu příjmu bílkovin si udržíte svalovou hmotu a hubnout budete jen tu tukovou. Bílkoviny jsou velmi syté. Doplňte si je do jídelníčku spolu s přiměřeným příjmem sacharidů a nebudete pociťovat hlad.

Bílkoviny jsou jednou z nejdůležitějších složek naší potravy. Stejně tak jako pro stavitele je nejdůležitější stavební materiál, pro lidské tělo jsou tímto stavebním materiálem právě bílkoviny.
Příjem kvalitních zdrojů bílkovin je důležitý při redukční dietě. Pokud máme snížený energetický příjem, tělo v případě nutnosti využije k pokrytí energetických potřeb bílkoviny.
Pokud při redukční dietě příliš radikálně snížíte denní energetický příjem, nebo extrémně zvýšíte energetický výdej, v nejhorším neuváženém případě zvolíte hladomor, tělo se postupně přepíná na úsporný režim.

Jak tělo zpomalí metabolismus při nedostatku živin:

  • Důležitým faktorem je činnost svalové hmoty. Vaše svaly čerpají spousty energie ke své funkci a to pro tělo při sníženém energetickém příjmu není žádoucí. Tělo se snaží odbourávat svalovou hmotu, čímž sníží své celkové energetické nároky. V případě, že deficit energie bude dlouhodobý, začne tělo odbourávat svalovou hmotu i ze životně důležitých orgánů! Na základě studií prováděných u dlouhodobě hubnoucích při velmi striktním redukčním režimu, byl prokázán až 23 % úbytek srdečního svalu! Nyní je vám tedy jasné, že bílkoviny jsou pro redukční dietu velmi důležité.
  • Mnoho energie člověk také vydá na tvorbu tepla (termoregulaci). Sníížením tvorby tepla, ušetří tělo palivo. Proto lidem, kteří hubnou, bývá často zima.

Doporučený denní příjem bílkovin:

Bílkoviny by při redukční dietě měly tvořit 30 % celkového energetického příjmu. Jedná se o množství 0,8 až 1g bílkovin na 1 kg tělesné hmotnosti.

Minimální hranice denního příjmu bílkovin je 0,6 g na kilogram ideální tělesné hmotnosti.

Rostlinné zdroje bílkovin

Výhodou je nízký obsah tuků, dále obsah vlákniny a řady ochranných látek rostlinného původu.  Luštěniny obsahující vysoký podíl bílkovin a současně vlákniny jsou v rámci rostlinných potravin vynikajícím zdrojem. Sója a zejména potraviny z ní vyrobené, snižují hladinu cholesterolu.

Živočišné zdroje bílkovin
Jejich výhodou je vyšší podíl esenciálních aminokyselin (jsou označovány jako plnohodnotné).
Nevýhodou je, že s sebou přináší i velké množství tuku a cholesterolu. Je třeba klást důraz na přísun především nízkotučných zdrojů - libové maso, drůbež bez kůže, ryby, králík, šunka, zvěřina, vejce, bílky, nízkotučné sýry, netučný tvaroh.