Čeho se mám vyvarovat před spaním?

13.11.2012 15:46

Stává se vám, že si dáte večeři, a potom nemůžete spát? Budíte se v noci? Na vině může být jídlo, které jste snědli.

Čemu se tedy před spaním vyhnout?

  • Zmrzlina - sníte večeři, dáte si sprchu, lehnete do postele s knížkou v ruce a miskou zmrzliny? Špatný zlozvyk! Tuk, který je obsažen ve zmrzlině, se začne usazovat v těle a nemá žádnou šanci, abyste ho spálili. Cukr tělo napumpuje energií, kterou už večer nemůžete plně využít. Navíc se cukr  začne hromadit a pomalu se měnit v tuk. Poslední výzkumy navíc prokázaly, že konzumace sladkých pokrmů před spaním zvyšuje riziko špatných snů.

  • Celer - tato zelenina patří mezi přírodní diuretika -látky s močopudným účinkem, které zvyšují výdej tekutin z ledvin. V medicíně se používá k odstranění nadměrného množství zadržené vody v organismu a ke zvýšenému vylučování některých látek. Což v překladu znamená, že pokud si dáte k večeři například celerový salát, celerové pyré nebo pomazánku, pak si zajistíte noc plnou častého probouzení, nucení k močení a běhání na toaletu.
  • Těstoviny - ideální způsob, jak rychle a účinně zahnat velký hlad během dne, ale dát si těstoviny k večeři už tak vhodné není. Obsahují velké množství sacharidů, které dodají tělu energii. Tělo večer nemá šanci spalovat a tuk se ukládá do kritických partií. Problém dělají i další ingredience, které se k těstovinovým pokrmům přidávají  - smetanové omáčky, restovaná rajčata, sýr, olivový olej - zvyšuje se příjem kalorií. Těstoviny navíc mají vysoký glykemický index, který zvyšuje hladinu cukru v organismu, a to může způsobit, že se budete v noci častěji probouzet a celková kvalita vašeho spánku nebude ideální.
  • Cereálie - potraviny obsahující cereálie a obiloviny jsou vynikajícím zdrojem vlákniny a energie. Ale obsahují i cukr a sacharidy. Stejně jako těstoviny zvyšují hladinu cukru v krvi, a to může zhoršit celkovou kvalitu spánku, protože cukr bude bránit tělu v odpočinku a relaxaci.