Chůzí ke zdraví a pohodě

13.11.2012 14:23

Snažíte se zhubnout, ale nevíte jak na to? Choďte. Chůze je pro člověka ten nejpřirozenější pohyb a zároveň nejlepší způsob, jak začít se sportem od nuly. Nemusíte se to učit ani kupovat drahé vybavení. Postačí vám kvalitní obuv a zajímavý cíl cesty.

Jaké boty?

Kvalitní obuv je podmínkou. Před nákupem si promyslete, zda hodláte zdolávat náročný, třeba kamenitý terén - budete potřebovat turistické boty, které mají velmi pevnou podrážku určenou na dlouhé a obtížné trasy, nebo se spokojíte s rovinkami - postačí boty běžecké nebo na venkovní sporty. Vždy je důležité, aby byly odpružené a s pevným kotníkem.

Důležitý je cíl

Ať už si za cíl výletu zvolíte určitý bod v krajině (hrad, zámek, …), nebo turistickou trasu, plánujte tak, abyste strávili co nejvíce času v přírodě. Chůze po městě nebo po silnici nedodá vašim plicím ani na pohodě. Existuje řada serverů, kde vám poradí, kam ve svém okolí vyrazit, případně se můžete zorientovat pomocí turistických tras.

Důležité je také rozvrhnout si časový plán. Začátečníci jdou rychlostí 2 až 3 km za hodinu, zdatnější chodci zvládnou za stejnou dobu ujít 5 až 6 km. Trasa dlouhá 10 km tedy pomalejším zabere až 5 hodin, rychlejším necelé dvě. Sami tedy časem přijdete na to, kolik svým tempem ujdete a jak daleko se můžete pouštět, abyste se stihli včas vrátit na vlak nebo k autu a nemuseli pochodovat za tmy.

Mluvit ano, zpívat ne

Správné tempo poznáte podle toho, že můžete mluvit, ale už ne zpívat. Pokud možno, začínejte na rovině. Sice vám bude trvat déle, než se zahřejete, ale své srdce nebudete přemáhat a zůstanete v hladině, která pomáhá pálit tuky. Až budete zdatnější, zařaďte si do programu kopečky. Nahoru i dolů posílíte svaly stehen, zad a hýždí a nahoru se navíc krásně zapotíte.

Podpora přátel

Aby vám vydržel elán, bude se hodit podpora rodiny nebo přátel. Pomůže, pokud vám budou lidé v okolí fandit a dohlížet na vaše předsevzetí, v lepším případě přemluvte někoho, aby do toho šel s vámi. Další možnost je chodit s pejskem. Pohyb a nevšední zážitky z přírody prospějí i jemu, a navíc má hafík tu výhodu, že se vám ve všem přizpůsobí a neprotestuje, když náhodou zabloudíte.

Kdy začnete chůzí hubnout?

Důležitá je pravidelnost. Nepočítejte s tím, že pokud za týden ujdete 5 km, máte splněno. Ideální je chodit denně, aspoň z práce a do práce a na víkend si naplánovat delší trasu do přírody. Záleží samozřejmě i na tom, jak dlouho jdete. Vaše tělo se nejprve nějakou dobu zahřívá, než dojde na plný výkon. Do tukových zásob se zakousne až za půl hodiny pochodu. To ale neznamená, že desetiminutová procházka po obědě je zbytečná. Každý krok navíc se počítá. Při takovém režimu se výsledky dostaví na konci prvního měsíce. Výsledky ale měřte spíše pomocí centimetru než váhy, protože ta bude kolísat. Vaše tělo se totiž bude nějakou dobu adaptovat na aktivnější režim, bude se střídavě zbavovat vody a zadržovat ji a bude si budovat svaly, které jsou na váhu těžší, ale na objem menší než tuk. Kolísavá hmotnost by vám tedy mohla sebrat motivaci.

Brzy zjistíte, že chůze má i jiné výhody než spalování tuků. Během cesty si rozmyslíte spoustu věcí, na vzduchu dostanete lepší nápady, některé strašáky v hlavě se rozplynou a nálada půjde prudce nahoru, takže sbohem, deprese! Chůze má dále prokázané pozitivní účinky na srdce, pomáhá předcházet mnoha nemocem, snižuje hladinu cholesterolu a posiluje svaly a kosti.

Upravte jídelníček

Na začátku chodeckého programu budete mít větší hlad než obvykle. Nenechte se tím zmást a vydržte jíst stejné množství, jen zdravějšího jídla. Místo dopolední nebo odpolední svačiny si namíchejte Přírodní nápoj Nature Balance.

Když se toho budete držet, budete spalovat mnohem rychleji.

Jak správně chodit

Začněte chodit tak, jak jste zvyklý. Teprve až budete postupně přidávat čas a rychlost, mírně změňte techniku. Choďte malinko naklonění směrem dopředu a pumpujte rukama ohnutýma v pravém úhlu. Správný postoj předejde nesprávnému namáhání kolen, kyčlí a páteře. Pumpování rukama vám usnadní chůzi a zapojíte do cvičení i horní část těla – svaly zad, ramen a paží. Chůze po nerovném terénu je výborná na procvičování tzv. balančních svalů. Po prvním týdnu budete cítit partie, o kterých jste ani nevěděli, že je máte.

Až se dostanete do fáze intenzivní chůze a budete se domů vracet poctivě zpocení, je nutné zařadit před i po chůzi protažení svalů. Jednak aby vás nebolely a aby se po výkonu opět natáhly, protože námahou se zkracují, a jednak abyste protažením prodloužili hubnoucí efekt chůze. Zde je jednoduchá série cviků – vzpažte, rozpažte, několikrát se otočte dozadu s nohama stále na místě, dva úklony na každou stranu a předklon, co nejhlubší. Pak si protáhněte nohy – v předklonu se chyťte za špičku (nebo za koleno) a chvilku vydržte. Pokrčte nohu dozadu a podržte za kotník, to samé s druhou nohou. Měli byste cítit, jak se vám svaly zahřívají.