Péče o pleť zevnitř

07.11.2012 14:45

Co jsou to volné radikály?

Předčasné stárnutí je důsledkem činnosti volných radikálů. Volné radikály jsou nestabilní, vysoce aktivní molekuly tvořené v průběhu běžných tělesných procesů, jako je dýchání, trávení, přeměna tuků na energie atd., a působením některých vnějších faktorů, jako je sluneční záření, znečištěné ovzduší či kouř. Volným radikálům chybí elektrony, které si, aby získaly stabilitu, berou od ostatních molekul v těle. Když volný radikál reaguje se stabilní molekulou, přemění tuto molekulu ve volný radikál a odstartuje řetězovou reakci tvoření volných radikálů. Toto je hlavní příčina poškození buněk, předčasného stárnutí a postupně i různých nemocí.
Dobrá zpráva je, že je naše tělo vybaveno tak, aby tyto volné radikály pomocí enzymů a antioxidantů neutralizovalo. Antioxidanty jsou látky, které mohou volným radikálům dát své elektrony a tím je stabilizovat a zastavit šířící se škodu.
Na rozdíl od beta karotenu, vitamínu C či jiných antioxidantů, které se vyskytují pouze buď vně, nebo uvnitř bilipidové membrány mají molekuly silného antioxidantu
astaxanthinu (který je obsažen v balíčku Wellness) jedinečnou chemickou strukturu, která jim umožňuje existovat jak uvnitř, tak vně bilipidové buněčné membrány. Tak buňkám poskytují lepší celkovou ochranu. Astaxanthin navíc nejen eliminuje volné radikály, ale spolupracuje i s ostatními antioxidanty, jako je vitamín C a E, a podporuje tak i jejich účinnost.


Příčiny předčasného stárnutí pleti

UV záření
Jsme-li vystaveni UV paprskům, produkujeme více volných radikálů. UV záření tvoří dva odlišné typy UV paprsků: UVA a UVB. Paprsky UVB mají menší vlnovou délku než paprsky UVA. Ovlivňují především vnější vrstvy pokožky. Tyto paprsky jsou hlavní příčinou spálené pokožky a stojí za tvorbou melaninu. Melanin, pigment, který určuje barvu naší pleti, je také ovlivněn volnými radikály, které narušují jeho tvorbu a vedou tak ke vzniku stařeckých skvrn. Paprsky UVA pronikají hlouběji a intenzivněji a tvořením volných radikálů vedou k poškození kolagenových a elastinových vláken ve škárové vrstvě, což vede ke vzniku vrásek. Slunce a volné radikály narušují normální proces obnovy buněk a způsobují tak předčasné stárnutí.
Cigaretový kouř
Cigaretový kouř zvyšuje tvorbu enzymu, který rozkládá kolagen – pleť ztrácí strukturu a rychleji se v ní tvoří vrásky. Kouření také omezuje prokrvení pokožky, čímž jí upírá kyslík a pleť tak začíná být bledá, matná a povadlá. Cigarety navíc brání vstřebávání vitamínu C, antioxidantu, který bojuje proti volným radikálům.
Špatná výživa
Strava, která neobsahuje dostatek ovoce a zeleniny, neobsahuje potřebné množství vitamínů, minerálů a antioxidantů, které jsou při boji s volnými radikály velice užitečné.
Stres
Stres uvolňuje některé hormony jako například kortisol. Přemíra kortisolu může ničit imunitní systém, svalovou tkáň a zeslabovat pokožku a tím podporovat vznik vrásek.
Nedostatek spánku
Chronický nedostatek spánku narušuje metabolismus celého těla a zpomaluje regeneraci buněk. V důsledku toho vypadá vaše pleť poněkud těstovitě, povadle a tvoří se na ní vrásky.