Péče o vrásky

20.03.2014 14:53

Jak vráskám bránit a omezit jejich přítomnost

Vrásky jsou rýhy v pokožce. Některé jsou důsledkem běžných procesů stárnutí, jiné ale vznikly působením vnějších spouštěčů, s nimiž se lze vypořádat snáze. Vystavování se vlivům slunce, kouření, znečištění ovzduší, stresu, to vše jsou faktory, které pleť ovlivňují tvorbou volných radikálů, které vedou k poškození buněk a logicky i pleti. S těmito hrozbami se můžeme vypořádat několika snadnými kroky:

1. Vyhýbejte se nechráněnému vystavování slunci - zejména mezi 10 hodinou dopolední a 4 hodinou odpolední, kdy jsou UV paprsky nejsilnější a nejškodlivější. Slunce je nejčastější příčinou vrásek. Když jste venku, chraňte se už svým oblečením – lehkými materiály s dlouhými rukávy, kloboukem a slunečními brýlemi. Ty nechrání před UV paprsky jen vaše oči, ale i jemnou pleť kolem nich.

2. Jezte dostatek celozrnných potravin, pestrý výběr čerstvého ovoce a zeleniny, ořechy, alespoň jednou týdně tučné ryby a pijte alespoň 8 sklenic vody denně – tyto potraviny jsou plné vitamínů, minerálů ale i antioxidantů, esenciálních Omega 3 mastných kyselin a proteinů, které pomáhají regenerovat poškozenou pokožku a budovat dobrou kolagenovou strukturu – což je pro pleť s méně vráskami nezbytné. Voda navíc pomáhá distribuci živin do těla a eliminaci toxinů a hydratuje a tak i zpevňuje pokožku.

Chcete-li mít krásnou pleť a užívat si celkového zdraví, měli byste denně jíst alespoň 500 g (devět porcí) pestrého ovoce a zeleniny denně, abyste získali veškeré nezbytné vitamíny a minerály. 3–4krát týdně byste si měli dopřát nějakou tučnější rybu, abyste vstřebali dostatečné množství Omega 3 mastných kyselin a kvalitních proteinů. Při dnešním hektickém, dynamickém způsobu života však zvládáme jíst jen zhruba 3 porce ovoce a zeleniny denně a tučnější ryby jíme, pokud vůbec, nanejvýš jednou týdně. Proto je velice důležité naše denní potřeby podporovat kvalitními výživovými doplňky, jako je
 balíček Wellness pro ženy i muže. Wellness balíček tělu poskytuje veškeré zásadní vitamíny a minerály, které jsou potřeba k celkovému zdraví organismu; Omega 3 zajišťuje hydrataci a svěží vzhled pleti a podporuje kardiovaskulární systém a fungování mozku. Wellness balíček obsahuje také astaxanthin – silný antioxidant, který eliminuje volné radikály působící v pleti a pomáhá tak redukci jemných linek a vrásek a zlepšuje hydrataci a elasticitu pleti.

3. Vyhýbejte se potravinám, které napomáhají předčasnému stárnutí, oxidaci a škodí zdraví - například transfigurované tuky obsažené v hydrogenovaných potravinách, jako jsou například margariny, balené pochutiny a pekárenské výrobky.

4. Přestaňte kouřit – kouření prohlubuje vrásky a vede ke „kožnatému“ vzhledu pleti, protože ničí kolagenová a elastinová vlákna. Kouření také omezuje prokrvení pokožky, která pak v důsledku nedostatku kyslíku a základních živin působí povadle, bledě a vrásčitě.


5. Omezte příjem alkoholu – navíc k omamným účinkům a vysokému obsahu kalorií také dehydratace, kterou způsobuje, výrazně ničí pleť a způsobuje, že vypadá mdle a nezdravě, a podporuje vznik vrásek a zvětšených pórů.

6. Cvičte – 20–30 minut fyzické aktivity denně podpoří krevní oběh, díky čemuž se do kapilár v pleti dostane více kyslíku i živin.


7. Vždy používejte Oriflame pleťový krém – denní i noční  - po vyčištění pleti jsou pro omezení vrásek vynikající hydratační krémy.

8. Omezte stres – stres způsobuje uvolňování určitých hormonů, například kortisolu. Přílišné množství kortisolu může ničit imunutiní systém, způsobovat úbytek svalové hmoty a ztenčovat pokožku, což vede k vyšší tvorbě vrásek.
Dobrý způsob, jak zvládat stres, může být například tzv. „ekoterapie“ či „zelená terapie“ – kdykoli se cítíte vystresovaní, zajděte si na procházku, pusťte se do práce na zahradě nebo do nějaké jiné venkovní činnosti. Nadýcháte se čerstvého vzduchu a osvěžíte si tak mysl a vyčistíte hlavu.

9. Dostatečně spěte - zajistěte svému tělu dostatečný odpočinek, aby vaše pleť měla čas regenerovat. Chcete-li předcházet vráskám, spěte na zádech.